Etappe 1-Van Hoofddorp naar Zevenhuizen (50 km)

 

De eerste etappe! Hij is natuurlijk niet zo zwaar, want we moeten wel de tijd krijgen om in te komen.


Leiden

Sint Jacob is ons gunstig gezind. Om 10.00 vanochtend stopt het met regenen en vertrekken we. De buurvrouw zet ons op de foto, de buurman lag met hoge koorts op bed en was zo ziek dat hij ons niet eens uit kon zwaaien. Ik voorspel dat als we Abbenes droog zouden halen, we pas op de camping de eerste regen zullen zien. Mijn voorspelling komt uit.


de route

Het eerste deel van de route volgen we niet de beschrijving uit het boekje, maar rijden we via de kortste weg naar Leiden. Het eerste stuk langs de Haarlemmermeerse Hoofdvaart is leuk, de polder is eind juni mooi groen. Maar vlak voordat je de polder uitgaat, loopt het fietspad tussen de A4 en de Schipholspoorbaan. Dit blijft zo tot aan Oegstgeest. 


Langs de Rotte

Leiden blijkt fietsvriendelijk geworden. Een duidelijk bewegwijzerde route voert ons door de stad langs het eerste Sint Jacobsbeeld van de route richting Zoeterwoude. Het beeldje vinden we bij de huidige Lodewijkskerk (natuurlijk de vroegere Sint Jacobskerk) aan de Steenschuur, een oude vestigingsgracht. 


Op de camping in Zevenhuizen

In Zoeterwoude-Zuidbuurt houden we onze tweede stop. De melkman stopt net naast onze picknickplaats, zodat we ook wat vers kunnen drinken. Vanaf Zoeterwoude tot aan Benthuizen voert de route door mooi Hollands landschap. Na Benthuizen volg je net iets te lang een provinciale weg, maar na de kruising met de A12 fiets je prachtig langs de Rotte, naar de camping van Zevenhuizen. Blijkbaar is dit gebied aan de het Rottemeer pas ontsloten voor toeristen, want alles lijkt erg nieuw en "proper". Laurens geniet van de Allycat, Berend, Laurens en ik racen er op los. Morgen eens kijken of we wat gewicht van Eric en Rienke kunnen overnemen.

 

Schrijver en Schrijver