Etappe 2 - Van Zevenhuizen naar Moerdijk (54 km)

 

Het overnemen van gewicht van Eric of Rienke lukt niet. Ik kan alleen laag pakken, anders kan de Allycat niet draaien. Maar vandaag heb ik ook geen extra gewicht nodig. De wind die ons gisteren naar Zevenhuizen waaide, wil ons nu niet echt helpen. Vanaf Zevenhuizen volgt de route eerst nog een stukje de Rotte, daarna gaat het door de Rotterdamse wijk Zevenkamp naar Nieuwerkerk aan de IJssel. 

Het eerste pontje van de route over de Hollandse IJssel is een privébootreisje. In Ouderkerk fietsen we nog even naar de plaatselijke kerk, maar die is niet zo bijzonder. 

Daarna met het volgende pont bij Krimpen aan de Lek de Lek over.

In Kinderdijk is de enige weg helemaal opgebroken en rijden we over een soort grindslag naar de beroemde molens van Kinderdijk. Langs een van de boezems loopt een fietspad langs de tientallen molens. 


Een aantal buitenlandse toeristen schiet het plaatje van de vakantie als ze zo'n fietsend gezin voor de molens voorbij zien trekken. De wind is echter ook Hollands en zorgt ervoor dat de weg lang lijkt en we veel vaker moeten stoppen dan de dag ervoor. Na Kinderdijk fietsen we via het rustieke dorpje Oud-Alblas naar Papendrecht. 


Dordrecht: Grote Kerk

Een soort waterbus brengt ons in het centrum van Dordrecht. Voor de Grote Kerk lunchen we, waarna we de plaatselijke Jacobssteen op zoeken. Na de bezichtiging van het stadhuis barst de eerste bui los. We zitten gelukkig nog in Dordrecht en bezetten de luifel voor de etalage van de plaatselijke juwelier. De klanten zijn daar niet onverdeeld gelukkig mee. Eric test de regenhoezen van zijn nieuwe tassenset en in regenjackjes (voor de zekerheid), fietsen we Dordrecht uit, richting Moerdijk. 

De wind maakt het fietsen zwaar. Paps voorop, wind vangen, met een slakkengang van twaalf kilometer per uur fietsen we in een lintje door de Hoekse Waard. Ligt de camping Joly nu voor of na de Moerdijkbrug? Als we er achter komen dat de camping na de brug ligt, ploffen we uitgeput neer voor een koffiehuis. De waard van het café lijkt een organisch psychosyndroom te ontwikkelen, Laurens bezoekt het toilet, dat er nog viezer uitziet dan de waard. Gelukkig komt het bier uit een veilig pijpje en stopt de bakker ook net voor het café. We slaan alvast brood in voor zondag. Dan uiteindelijk de brug over: wind, herrie, stofstormen, nee fietsen is niet altijd leuk. En camping Joly is zo'n camping waar je je van af vraagt waarom mensen hier voor langere tijd neerstrijken: het continue geluid van voortsnellend verkeer van de snelweg, uitzicht op industrieterrein Moerdijk en verder buiten de campingbingo niets te doen. Gelukkig zijn we onderweg en mogen morgen weer verder.

 

© Schrijver en Schrijver