Etappe 11 Louvenacourt-Oinville (76 km)

 

Een echte bergetappe, veel klimmen en dalen, twee keer besluiten we nog even wat verder te rijden, uiteindelijk komen we doodmoe in een vervallen jeugdherberg
Nadat we onze paardenfarm verlaten, volgt eerste een stevige klim naar de D110 en vervolgens een afdaling naar het prachtige plaatsje Ansacq. Het lijkt wel of we in een echte bergvallei terecht komen. We zijn er verbaasd over dat we zo dicht bij Parijs in zulke stille en lege dalletjes kunnen fietsen
Na Mouy volgt een wat saaier stuk, veel klimmen, kort dalen, stevige wind. Opeens rond twee uur 's middags staan we al in het lege dorpje Henonville. Ons plan was om hier te gaan kamperen, snel maken we de balans op.
SANT97S3_11.jpg
plaque Michelin
Het is droog, niet te warm en de wind waait stevig in onze rug; kortom het is prima fietsweer. Met algemene stemmen besluiten we door te fietsen naar Us, waar volgens Sweerman, een hotelletje is. Daar zijn we het dan snel over eens. Waar we het niet over eens worden is, wie van de jongens de bidons even laat bijvullen. Nou ja, maken we dat ook eens mee.
SANT97S3_12.jpg
Mouy
In Us aangekomen blijkt dat hotel er inderdaad te zijn, maar nu gooi ik roet in het eten. Ik heb niet zo'n zin om om drie uur 's middags neer te strijken in een leeg dorp op een zo van buiten af te beoordelen zeer matige hotelkamer. Ik wil verder en overreed mijn familie om nog een stukje door te fietsen naar de jeugdherberg in Oinville. Ik zal het later nog betreuren dat ik mijn overredingskracht heb ingezet.
Nog weer een uur zweten met klimmen en dalen. Als toetje van de dag hebben we nog een steile, steile klim in Oinville zelf. Rienke moet van de fiets, ik moet van de fiets, maar Berend en Eric laten zich niet kennen.
De jeugdherberg is schoon en in het verleden zijn er Waalse pelgrims geweest, maar verder is dan ook niets positiefs over dit gebouw te vermelden.
Wat is het een triest gebouw. Slapen onder de balken is leuk, maar zo dicht onder asbest golfplaten? Het toilet zit diep weg in de gewelven. Na zo'n heerlijke fietsdag zijn vooral Eric en ik een beetje beteuterd. Gelukkig kunnen we er wel koken en ligt er leesvoer, zoals een krant met een bespreking van de nieuwste Batmanfilm.
SANT97S3_15.jpg
Oinville jeugdherberg
Toen ik als 18-jarige low budget reiziger rondtrok, inspecteerde ik eerst altijd de kamers voordat ik ja zei tegen een kamer. Die gewoonte moet ik me weer eigen maken. Probleem is natuurlijk dat de overnachtingsmogelijkheden voor een fietsend gezin van vijf personen niet altijd zijn uit te kiezen.

 

Schrijver en Schrijver