Etappe 13 Condé-Chartres(44 km)

 

Als de kathedraal in beeld komt, veranderen we in echte pelgrims
SANT97S3_26.jpg
met onze gastvrouw en -heer
We beleven een schilderachtig Frans ontbijt met onze gastvrouw voordat we weer de Franse graanvelden in trekken. Rienke's achterband blijkt alweer leeg te staan, als we weg willen rijden. Toch maar op zoek naar een nieuwe buitenband.
De route voert door verzorgde dorpjes en vriendelijk glooiend landschap. We lunchen op een weilandje langs de Eure en bestuderen de kikkers die bij de Eure rondspringen.
We lunchen niet te lang, want de lucht begint dicht te trekken. Onderweg discussiëren we met de jongens over wat voor onderkomen we gaan zoeken in Chartres. Kamperen doen we liever niet bij zo'n toeristische stad.
We besluiten een hotel te zoeken, de jongens willen het liefst in een modern hotel, wij geven de voorkeur aan een gewoon Frans hotel. We zullen zien waar we in terecht komen.
SANT97S3_30.jpg
de kathedraal
Wie ziet het eerst de de kathedraal van Chartres?
Kort na St. Prest gebeurt het: een steil heuveltje en dan een piek, twee pieken en heel geleidelijk schuift de kathedraal in beeld.
Zo moet het al vele eeuwen gegaan zijn met de pelgrims voor ons, St.Prest uitlopen en dan verwachtingsvol het heuveltje op om de belangrijke pleisterplaats voor pelgrims voor het eerst in beeld te krijgen. We zijn er stil van.
SANT97S3_32.jpg
Batman kijken
We informeren bij het office du tourisme naar de overnachtingsmogelijkheden. De jongens krijgen hun zin, het Ibis-hotel blijkt het enige hotel waar we onze fietsen kunnen stallen.
SANT97S3_37.jpg
kathedraal
Tof cool is het hier vinden de jongens, ze hebben niet eens tijd hun helm af te doen, als blijkt dat Batman op televisie is. We zijn nog maar net binnen of er barst een ware wolkbreuk los, de straat staat blank en wij zijn blij dat we niet wegspoelen op de plaatselijke camping. Sint Jacob beschermt ons.
Wij besluiten uitgebreid de tijd te nemen om Chartres en haar kathedraal te bekijken en een rustdag te nemen.
Na de wolkbreuk gaan we naar de mis in de kathedraal. De jongens zijn onder de indruk van de gotische pracht.
SANT97S3_47.jpg
voor een behouden tocht
De volgende dag bekijken we de kathedraal uitgebreid. We staan stil bij de ramen waarop Karel de Grote, ridder Roeland en Sint Jacob staan  afgebeeld. Met zijn vijven zijn we verbaasd hoe geloof, geschiedenis en mystiek verweven zijn. We voelen ons een nietig onderdeel van de Europese geschiedenis en zijn tegelijkertijd trots dat we een weg gaan die velen ons voor gingen. 
SANT97S3_48.jpg Nadat we een kaarsje branden voor hen die ons dierbaar zijn, beklimmen we tot slot een van de klokkentorens van de kathedraal. We genieten van het uitzicht over het centrum en verbazen ons over de vele details in steen gebeiteld, die vanaf de grond niet te zien zijn.
Als we weer buiten zijn, moeten we ons weer met meer wereldse zaken bezighouden. Hoe werkt het Franse bandenmaatsysteem ook weer, vraag ik me af als ik weer denk aan de lekke achterbanden van Rienke van de laatste dagen. Ik los het op door de fietsenmaker het hele achterwiel te overhandigen, die met plezier er even een nieuwe buitenband oplegt.
Het oude centrum van Chartres is prachtig, je kunt er heerlijk dwalen

 

© Schrijver en Schrijver