Etappe 16 Freteval- Château-Renault (52 km)
 
Een vervelende aanrijding met beperkte gevolgen, we toeren al een beetje weemoedig op Tours aan en in Vendôme horen we een Nederlandse au.
Voordat we deze hertjes zagen, gebeurd er een en ander. Als we fietsen, houden we een aantal strikte veiligheidsregels in acht. De jongens moeten altijd met helm, op drukke stukken fietsen we achter elkaar aan met een ouder op kop en een ouder als hekkensluiter. We roepen elkaar bijzonderheden toe: "paaltje", "drempel", "voiture".
SANT97S4_17.jpg
Vendôme
Op bepaalde momenten ben je minder alert. 's Ochtends mogen de jongens rustig samen even naar de bakker op de fiets zonder helm. Zo ook deze ochtend. Als Eric en Berend na een half uur nog niet terug zijn van de bakker, worden we ongerust. Rienke stapt op de fiets en gaat op onderzoek uit. Na nog eens een half uur komen ze met zijn drieën terug, lopend. 
SANT97S4_18.jpg
Vendôme
Berend draagt zijn racefietsje op de schouder. Snikkend vertelt hij het verhaal: hij fietste links van Eric en sloeg rechtsaf naar de bakker, terwijl Eric pas de volgende straat rechtsaf wilde slaan. Hij rijdt met zijn voorwiel in Eric's voorwiel. De schade aan de jongens beperkt zich tot de schrik. De Giant van Eric kan blijkbaar ook heel wat hebben, maar Berend's voorvork en voorwiel staan helemaal krom.
Na het troosten komt de zorg: is dit het einde van de tocht? De fiets is zwaar beschadigd en er valt niet op te fietsen. Freteval heeft geen fietsenmaker en als die er al zou zijn, heeft die dan een voorvorkje van een 24 inch racefietsje op voorraad? Rienke zet koffie en ik krab achter mijn oor. 
SANT97S4_20.jpg
slingers hangen
Ik ben zo onthutst dat ik zelfs geen foto's wil maken van de kapotte fiets. Voorzichtig probeer ik of ik iets kan richten aan de vork en het wiel en jawel na een uurtje pielen, kan het wiel weer vrij draaien in de vork.
SANT97S4_22.jpg
de jarige
Berend krijgt een snelheidsbeperking opgelegd en mag maximaal 20 km/uur, omdat de vork door al dat gedraai danig verzwakt is. Later die dag gaan we alle fietsenmakers af in Vendôme op zoek naar een nieuwe vork. Het lukt niet, maar in Chateau-Renault kijkt de fietsenmaker alsof hij dagelijks witte voorvorkjes in Peugeot racefietsjes zet. De volgende dag kunnen we de fiets met nieuwe vork ophalen!
SANT97S4_25.jpg
taart en Laurens
Tijdens onze tocht door het ons bekende Vendôme raakt Rienke een beetje achter. Ik hoor iemand au roepen en vraag aan Laurens of dat niet de stem van Rienke is. Nee, zegt hij geruststellend, maar het is wel een Nederlandse au. Voor de zekerheid draaien we om en daar treffen we Rienke, die toch gevallen blijkt over een stoeprand. Nu moet de verbanddoos er aan te pas komen, om een aantal gemene wondjes aan haar handen te verbinden.
We gaan lekker een paar dagen kamperen in Chateau-Renault en bereiden ons 's avonds voor op Laurens zijn vijfde verjaardag.Op Laurens zijn verjaardag is het prachtig weer. 's Ochtends vroeg in zijn tent, feliciteren zijn broers hem uitgebreid. Rienke heeft in Vendôme al een mooie Renault Espace voor hem gekocht en op zijn tent pronkt het "joyeux anniversaire".
 We brengen de dag door met taart eten, het bekijken van het kasteel en uiteraard luieren rond de tent.

 

© Schrijver en Schrijver