Etappe 6 Geraardsbergen-Tournai (60 km)

 

We verlaten Vlaanderen en rijden WalloniŽ binnen. Voor het eerst sinds twintig jaar kom ik weer in een jeugdherberg, nu niet als algemeen assistent, maar als heuse trekker. Het leven is wel veranderd in de jeugdherberg. We verblijven in een sjieke 5-persoonskamer met goed sanitair en het is heel betaalbaar.
SANT97S2_04.jpg
Een pelgrim uit Nederland
Van Geraardsbergen tot aan Lessines volgen we het jaagpad langs de Dender. Zoals Sweerman in zijn routeboekje aangeeft, wordt het pad inderdaad slecht bij het overschrijden van de taalgrens. Na onze eerste Franstalige groeten ontmoeten we nog een Nederlander. Het is de eerste pelgrim te voet die we ontmoeten. Hij probeert in kloosters te overnachten en is verontwaardigd dat zijn hond niet overal in mag. Op het moment dat we hem spreken, heeft hij de nodige twijfels over zijn tocht. Hij moet 6 oktober weer terug zijn in Nederland en hij vraagt zich af of hij Santiago gaat halen.
Net als wij heeft hij natuurlijk ook een aantal dagen regen achter elkaar gehad. Het is duidelijk een wandelaar die tijdens zijn tocht bezig is met de zingeving en vakidioten die we zijn, maken we ons gelijk wat zorgen over zijn psychische stabiliteit.
SANT97S2_05.jpg
Grand Metz
Vanaf Lessines raken we zelf ook in een dip: straffe tegenwind, de eerste echte heuvels. Berend rijdt ver voor ons uit. Eric en ik ontdekken een belangrijk principe van het omhoog fietsen: zoek een verzet dat je makkelijk rond krijgt, let niet op je snelheid maar op je cadans en kijk vooral achterom naar wat je al geklommen hebt.
SANT97S2_11.jpg
Tournai
Na de lunch is onze dip voorbij. Na een buitje gaat de wind liggen en stuiven we naar Tournai. Een flinke donderbui acht kilometer voor Tournai doet ons nog in het cafť belanden. 
SANT97S2_15.jpg
In de jeugdherberg.
We zijn vroeg genoeg in Tournai om de stad nog dezelfde middag te verkennen. Helaas ligt de Grote Markt van deze voorheen Vlaamse stad op de schop. 

 

We zijn overigens blij verrast door de charme van de steden die we in BelgiŽ hebben gezien. Lier, Mechelen, Aalst en Tournai zijn steden die hun bloeitijd kenden tijdens de lakenhandel en de wereldse gebouwen nemen een belangrijke plaats in de Middeleeuwse centra. De steden zij prima in een paar uur met de fiets te verkennen.
De jongens zijn fantastisch en genieten van alles. Gelukkig relativeert Eric zo nu en dan. Bergopwaarts, wind tegen, regen, waarom doen we dit? 

 

© Schrijver en Schrijver